Ciclul anual al Soarelui: HIATUSUL SOLAR

ANALIZA CELOR DOUĂ ETAPE MAJORE ALE UNUI CICLU SOLAR:

ECHINOCȚIUL DE PRIMĂVARĂ ȘI

HIATUSUL DIN PARTEA FINALĂ A LUNII AUGUST

                                                                                      Prof. astrolog Bartha Zoltan

             În tradiția astrologică, prognozele astrologice au fost raportate de cele mai multe ori la momentele de început ale ciclului Lunar (momentele de Lună Louă) respectiv la începutul ciclului solar (Echinocțiul de Primăvară).

Fiecare ciclu din viața noastră precum și ciclurile majore din întregul Univers (care se manifestă prin marile cicluri ale Erelor Cosmice) se pot cuantifica printr-un început, un moment de maxim, respectiv un moment de finalitate sau resorbție. Dacă asociem orice ciclu cu un cerc și presupunem că am cunoaște durata exactă a oricărui proces, a vieții oricărui fenomen sau chiar și ființe, ar fi foarte ușor să determinăm momentul de apogeu, acel moment în care energiile aferente care mențin acel ceva se manifestă la maxim.

Pentru a înțelege mult mai bine semnificația și valoare etapelor ce compun un astfel de ciclu, vom exemplifica acest proces prin intermediul ciclului Lunar, la care vom adaugă și o componentă simbolică. Astfel, vom reprezenta în mod simbolic în exemplul nostru, evoluția unei relații de cuplu. Bineînțeles că acest exmplu se poate aplica la modul practic numai la procesele si acțiunile care au o durată de timp cunoscută în prealabil

Mai jos avem o cuantificare grafică a celor prezentate:

Etapa 1 – se definește prin momentul magic al energiei începutului ce conține în sine întregul proces ce urmează să se manifeste. În ciclul solar acest moment corespunde cu Echinocțiul de Primăvară. Este momentul nașterii oricărui fenomeni, persoane, acțiuni, idei, emoții, practic a orice. În ciclul lunar această etapă este simbolizată de momentul de Lună Nouă.

Astrologia, ca știință divinatorie, pentru realizarea prognozelor precum și a a analizei unei astrograme natale, utilizează ca punct de plecare harta cerului din momentul nașterii. O ramură superioară a astrologie, astrologia orară și electivă, utilizează în analiză momentul începutului, a nașterii unei întrebări, ce se asociează cu clipa în care astrologul a înțeles pedeplin despre ce este vorba. Astfel, încă din vremuri străvechi, astrologii, șamanii, magicienii se foloseau de pozițiile de început ale ciclurilor pentru a prognoza tendințele perioadelor ce urmau.

În exemplul nostru cu relația de cuplu, acestă etapă se referă la magia îndrăgostirii, a începutului efectiv al relației de iubire dintre cei doi. Analiza planetelor din momentul începutului, mai ales conjuncturile și poziția Lunii, ne va oferi multe informații referitoare la probabilitatea evoluției relației respective.

 

Etapa 2 – reprezintă prima încercare sau altfel spus prima probă majoră ce se va declanșa în cadrul ciclului respectiv, iar în exemplul nostru cu relația de cuplu, acesta se referă la confruntarea celor două personalități, la depășirea inconveniențelor ce le remarcăm la celălalt, la evitarea comparației și judecării partenerului / partenerei.

Această etapă corespunde primului pătrar al Lunii în ciclul Lunar, respectiv a Solstițiului de Vară în ciclul solar.

 

Etapa 3 – este momentul de apogeu, de concentrare maximă a energiilor întregului ciclu. Dacă prima încercară a fost trecută cu succes, cuplul va beneficia de un mare codou spiritual ce îi poate ajuta pe amândoi să-și înțeleagă menirea comună și apoi să ia decizii ce vor fi determinatoare în utilizarea cu eficiență a talanților pe care le-au primit prin darul iubirii. În exemplul nostru, cuplul este scăldat de magia iubirii supramentale pe care ei o pot trăi la voință ori de căte ori doresc asta. Acest moment plasează relația de cuplu în afara timpului și spațiului, ceea ce permite trărirea copleșitoare a stării de iubire eternă.

Vom detalia această etapă în cele de mai jos.

 

Etapa 4 – corespunde momentului de Lună Plină și Solstițiul de Toamnă. Simbolizează o etapă importantă de culegere a primelor roade ce se manifestă ca urmarea a plantării semințelor din perioada de început (Luna Nouă / Echinocțiul de Primăvară) și a valorificării momentului de apogeu, Tripura Sundari. Este un moment de mari conștientizări și revelații ce favorizează asumarea responsabilității cu privire la atitudinea pe care o avem față de viață, față de oameni, față de tot ceea ce ne înconjoară. În exemplul nostru, cuplul întră pe un nou făgaș evolutiv, ce are la bază maturitatea emoțională, respectul profund reciproc, aspirații spirituale comune.

 

Etapa 5 – reprezintă cea de a doua încercare / testare din etapele unui ciclu lunar (ultimul pătrar al Lunii) și solar (Solstițiul de Iarnă). Încercările spirituale ale acestei etape sunt predominant interioare și se referă la relația cu noi înșine, la dizolvarea diverselor prejudecăți și griji ce s-au impregnat în subconștientul nostru prin intermediul unori decizii și acțiuni greșite de altă dată. În această etapă vom realiza că suntem singurii responsabili de calitatea și coloratura vieții noastre și că în esență suntem liberi să experimentăm orice ne dorim, iar consecințele faptelor noastre vor reprezenta jaloane importante în procesul de maturizare și transformare spirituală.

În exemplul nostru, această etapă reprezintă procesele tainice de sedimentare din ființele celor doi iubiti, ce se declanșează ca urmarea a valorficării înțelepte a darurilor ce le-au primit pănă acuma. Uneori amploarea acestor consecințe este atât de intensă și complexă, încât pot declanșa în ființele mai puțin purificate reale procese de detoxifiere și exorcizare emoțională și mentală. Alteori acestea scot din subconștientul fiecărei persoane multe zațuri, frici și paternuri educaționale greșite pe care fiecare va trebui să le administreze și să le alchimizeze fără a da vina pe celălalt.

După etapa a 5-a fie se finalizează efectiv acel ciclu / acțiune / relație, fie se va intra într-o nouă spiră a evoluției.

Corespondența noastră se poate extinde bineînțeles și pe alte cicluri temporale, iar aici merită să amintim o cercetare despre bioritmul nostru zilnic și activitățile organelor interne. Johanna Paungger si Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amănunțită a ritmului funcțiilor organelor noastre interne. Autorii afirmă că fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă timp de 2 ore pe zi, în anumite intervale de timp. Aceste intervale bineînțeles că trebuiesc ajustate și calculate în funcție locul în care ne aflăm (latitudine și longitudinea):

vezica biliară (23:00-1:00), ficatul (1:00-3:00), plămânii (3:00-5:00), intestinul gros (5:00-7:00), stomacul (7:00-9:00), splina și pancreasul (9:00-11:00), inima (11:00-13:00), intestinul subtire (13:00-15:00), vezica urinară (15:00-17:00), rinichii (17:00-19:00), circulatia sanguină (19:00-21:00), acumulare generală de energie între orele 21:00 si 23:00.

Realizând anumite calcule descoperim o sincronicitate a secvențelor temporale mai sus amintite și în intervalul unei zile (în care vom considera începutul ciclului miezul nopții, adică ora 0:00) care ne ajută să descoperim, că în mișcarea s-a ciclică, zilnică, Ascendentul va forma unghiul specific momentului de apogeu energetic, adică inima ciclului unei zile, exact în intervalul în care inima își începe procesul de regenerare, conform cercetărilor lui Johanna Paungger si Thomas Poppe.

 

ANALIZA DETALIATĂ A ETAPEI 3

momentul de Tripura Sundari în ciclul lunar și solar

DESCRIERE GENERALĂ

Această etapă este considerată ca fiind analogică cu ”inima” ciclului în care ne aflăm. Este un moment excepțional de recordare la profunzimile ființei noastre ce ne ajută să descoperim rostul acelei acțiuni, relații, etape din viața noastră care se asociează cu ciclul care a atins apogeul.

Din cauza faptului că nu avem cum să cunoștem durata majorității ciclurilor din viața noastră, cum sunt ciclurile diverselor acțiuni, relații, emoții etc, momentul de Tripura Sundari, sau altfel spus momentul de apogeu poate fi studiat mai degraba retroactiv, dupa ce acel ciclu deja s-a încheiat.

Însă la nivelul ciclurilor temporale determinate (zile, săptămâni, luni, ani) pot fi calculate cu exactitate toate etapele. Etapa de Tripura Sundari, de apogeu a ciclului Lunar se manifesta cu aproximativ două zile înainte de Luna Plină, iar în ciclul anual la finele lunii august, atunci când Soarele în mișcarea sa aparentă pe cer realizează unghiul de triseptil (154 grade si 285 minute arc de cerc) cu poziția sa inițială de la începutul ciclului, adică a anului astrologic (Echinocțiul de Primăvară).

În analiza ciclului solar, acest hiatus foarte valoros mai poate fi denumit si ”inima anului astrologic” (prima zi a anului astrologic, anul nou astronomic fiind Echinocțiul de Primăvară). Din acest motiv, semnificația sa este foarte mult corelată cu manifestarea energiei grației lui Dumnezeu. Cel mai important aspect al acestui moment de apogeu energetic, este dată de trezirea și dinamizarea în ființa noastră a stării de mulțumire și recunoștință, Santosha. Este de asemenea o perioadă excepțională pentru a lua decizii importante referitoare la menirea noastră, la practica noastră spirtiuală, la vocația profesională, la relația de cuplu, la prioritățile vieții noastre.

Hiatusul Solar din această perioadă declanșează în multe ființe umane un proces de responsabilizare și de asumare mult superioară față de alte momente ale anului astrologic. Din acest motiv este chiar foarte important să devenim conștienți de faptul că în realitate fiecare dintre noi avem exact ceea ce ne este necesar ca să evoluăm spiritual și să ne împlinim menirea acestei vieți.

Uneori instrumentele pe care le deținem într-o anumită perioadă de timp par a fi greu de înțeles dar și mai greu de utilizat. Astfel de exemple sunt perioadele de convalescență, de boală, de suferință, de conflicte relaționale, de îndoieli, de supărări, de comoditate și lenevie etc.

Indiferent unde ne aflăm, în ce etapă a destinului nostru, indiferent de cum ne simțim, energia gigantică a hiatusului solar va putea fi pentru noi un uluitor potențator al aspirațiilor noastre profunde și sincere. Și din acest motiv este deosebit de important să ne pregătim în prealabil în mod adecvat pentru a benficia din plin de acest moment de grație ce se manifestă în acest moment la nivel planetar.

La modul real putem numii hiatusul solar de la finele lunii august, o ”sărbătoare planetară”, moment ce favorizează interconexiunea sufletelor noastre mult mai intens decât orice alt moment al anului. Simbolic vorbind, o putem plasa în analogie cu ceea ce scriitorul Paulo Coelho a denumit ca fiind ”Inima Lumii”, pentru că acest moment de hiatus ne ajută deosebit de mult să ne deschidem inimile și să simțim conexiunea intimă și inedită dintre inima noastră și Inima lui Dumnezeu. Iar această racordare trezește gradat în ființele noastre înțelepciunea inimii.

O altă semnificație esoterică al acestui moment de hiatus solar face referire la plasarea sa înainte de momentul de mijloc (de jumătate) al unui ciclu temporal. Acest aspect este un simbol inițiatic deosebit, deoarece în orice acțiune, efort sau călătorie, dacă deja am parcurs, am realizat, peste jumătate din ceea ce ne-am stabilit inițial, la nivel psiho-emoțional se înregistrează în ființa noastră sentimentul pregnant al învingătorului, al succesului. Înainte de momentul de ”mijloc”, este și firesc să se manifeste atât anumite teste spirituale, dar mai ales o deosebită susținere divină a acțiunilor noastre benefice. Acesta este o dovadă a prezenței oculte a intrevențiilor angelice sau a ființelor spirituale care ne conferă sprijin, impulsionare. Cerința noastră în acest moment este să fim la înălțime și oricât de greu ar fi să NU RENUNȚĂM și să nu ne lăsăm descurajați de îndoielile demoniace ce se pot manifesta atât din interiorul ființei noastre cât și si exterior, mai ales prin intremediul unori peroane apropiate.

Magia momentulul de hiatus solar are o strânsă legătură cu identificarea și recunoșterea prezenței sincronicităților divine în viața noastră. Iar cheia pentru asta este sincera recunoștință și mulțumire față de Dumnezeu, pentru indiferent cum ne este viața sau indiferent cât și ce am primit.

Este chiar foarte important să ne propunem practica recunoștinței în cât mai multe momente ale zilei, sau cel puțin să ne începem și să ne finalizăm fiecare zi cu acestă stare ce ne elevează ființele și contribuie din plin la ridicarea frecvenței noastre de vibrație.

 

MODALITATEA DE CALCUL ȘI PERIOADELE DE INFLUENȚĂ A 3 ASPECTE ASTROLOGICE IMPORTANTE:
TRIPURA SUNDARI, LUNA PLINĂ ȘI HIATUSUL SOLAR ANUAL din 27-28 august

 

  1. Calcularea momentului de TRIPURA SUNDARI din ciclul lunar

Folosind un program de astrologie, se selectează unghiul de triseptil (154 grade și 285 minute arc de cerc) dintre Soare și Lună. Acest unghi se formează de 2 ori în timpul unei luni, dar așa cum vom vedea din cele ce urmează, doar primul are însemnătate. Această primă formare a unghiului de triseptil se plasează cu aproximativ 2 zile înainte de momentul de Lună Plină (plus-minus câteva ore ce depind de viteza de deplasare a Lunii pe orbita din jurul Pământului), respectiv a doua oară la aproximativ 2 zile după acesta (Luna Plină reprezintă unghiul exact de 180 de grade dintre cele doua astre).

Perioada de formare a unghiului dintre Soare și Lună se numește aplicație, iar perioada de desfacere a unghiului se numeste separație. Acestea se realizează într-un interval de timp ce este determinat de viteza de mișcare a Lunii pe orbita Pământului. În astrologie aceste intervale poarta numele de toleranțe planetare.

În cazul unghiului de triseptil dintre Soare si Lună putem considera o toleranță de plus-minus 5 grade. Convertind gradele în timp, rezultă un interval de aproximativ plus-minus 12 ore față de momentul de maxim, ceea ce reprezintă de fapt perioada de influență benefică a momentului de Tripura Sundari.

  1. LUNA PLINĂ. La fel este și în cazul toleranței momentul de opoziție (unghiul de 180 de grade între Soare și Lună), doar că aici toleranța admisă este de plus-minus 10 grade arc de cerc. Dacă vom converti aceaste grade în timp efectiv, va rezulta intervalul deplus-minus 18 orefață de momentul de maxim, ceea a ce reprezintă intervalul de influente nefastă a momentului de Lună Plină.
  2. Calculul HIATUSULUI SOLAR ANUAL, ce se formează în 27-28 august.

În calcularea acestui moment de hiatus vom folosi ca punct de referință Echinocțiul de Primăvară, ce este începutul anului astrologic. Această poziție este în analogie cu momentul de Lună Nouă din ciclul lunar.

Următorul pas este calcularea momentul în care Soarele în mișcarea s-a aparentă va forma unghiul de triseptil față de momentul Echinocțiului de Primăvară.

Și aici există o toleranță aplicantă și separantă, o influență subtilă al acestui moment, de aproximativ plus-minus 5 grade (păstrând proporția ce a fost aplicată și în cazul toleranței la momentul de Tripura Sundari). Soarele parcurgând în medie 1 grad arc de cerc pe zi, cele cinci grade convertite în timp  vor rezulta plus-minus 5 zile.

Distribuie articolul și prietenilor tăi

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *