Îndemnuri pt. discipolii astrologiei

Îndemnuri pentru discipolii astrologiei

William Lilly ~ “Christian Astrology”  (1647)

Prietene, oricine ai fi tu, cel care ai ajuns să beneficiezi de rezultatele şi avantajele muncii şi cunoaşterii mele, şi care ai intenţia de a transmite mai departe cunoaşterea misterioasă a stelelor, ce ne revelează uimitoare  taine ale creaţiei pline de măreţie a lui Dumnezeu, în primul rând, te sfătuiesc: –  meditează si adoră-L pe Creator – Dumnezeu şi fii plin de recunoştinţă faţă de El. Fii plin de umilinţă şi nu permite niciodată ca vreo ştiinţă, oricât de temeinică și fundamentată ar părea,  şi care, la prima vedere ar putea să pară că le depăşește pe toate celelalte, să te fascineze atât de mult încât să-ţi devieze sufletul şi să te facă să uiţi de providenţa dumnezeiască. Pentru că sub porunca şi orânduirea Lui Dumnezeu se află orice lucru din cer şi de pe pământ, şi doar prin El şi-a primit eterna şi continua evoluţie. Iar tu, cu cât mai multă cunoaştere vei dobândi, cu atât mai mult să îi aduci slavă lui Dumnezeu şi să recunoşti puterea şi înţelepciunea Lui, iar apoi să te străduiesti să te păstrezi în graţia, susţinerea şi inspiraţia dumnezeiască a Tatălui Ceresc prin credinţa ta; şi aminteşte-ţi că cu cât eşti mai blând şi cu cât te apropii mai mult de Dumnezeu, cu atât vei fii mai inspirat şi vei oferi o interpretare mai bună.

Ferește-te de orgoliu si mândrie si aminteste-ți că în vremurile străvechi nu a existat vreo creatură atât de inconștientă care și-ar fi putut permite să păcătuiască împotriva Omului. Microcosmosul se supunea în mod devotat Lui, cât timp el – omul – da ascultare inimii și își supunea toate dorințele și voința în fața Celui care nu poate fi cuprins cu mintea. Dar, vai, atunci când stricăciunea l-a luat în stăpânire și omul a dat curs liber propriilor dorințe, iar discernământul spiritual i-a dispărut, atunci fiecare animal și fiecare creatură s-a revoltat și astfel a încetat stăpânirea omului asupra lor.

Omule, fii devotat Dumnezeului tău și principiilor spirituale binecunoscute, iar apoi minunează-te de măreția esenței tale, pentru că toate lucrurile prezente și viitoare au fost create de dragul tău. Tu ai puterea să îți  înțelegi  Creatorul şi mai mult decât atât, Dumnezeu pentru tine a devenit om, tu ești acea ființă creată, cel care cunoscându-l pe Hristos vei trăi, si vei stăpâni asupra cerurilor şi asupra tuturor puterilor şi prestigiilor (autorităților).

Cu cât de multe avantaje și lucruri bune te-a înzestrat Dumnezeu! Prin contemplare te poți înălța până la ceruri. Poți întelege mersul stelelor și valoarea imensă a acestei cunoașteri. Poți să vorbești cu îngerii și da, chiar cu Dumnezeu.

Toate creaturile pot fi în stăpânirea ta și poți să supui toate relele și chiar și pe diavol. Să nu îți deformezi propria ta natură, să nu te faci nedemn de aceste daruri, să nu te privezi de această măreție, grație și putere pe care ți le-a oferit Dumnezeu prin faptul că te-a mântuit de fricile născute din vanitate.

După ce l-ai recunoscut pe Dumnezeu, iar tu ți-ai asumat să fii servitorul Lui, vei beneficia de învătătură; fii conștient că doar astfel îți poți continua practica. Pentru că tu, zi de zi vorbești cu cerurile, suspendă-ți mintea și caută să o modulezi și să o adaptezi la imaginea lui Dumnezeu, învață valoarea dumnezeiască a tuturor virtuților ca astfel să devii un exemplu viu în practica lor. Fii omenos, amabil, binevoitor, dispus să îi ajuți pe ceilalti; nu îi speria cu afirmații dure şi judecăți aspre pe cei amărâți care apelează la tine, ci mai degrabă să le aduci la cunoştintă soarta lor dificilă şi să îi sfătuieşti să se îndrepte spre Dumnezeu, ca El să le ia de pe umeri povara judecății. Fii modest şi menține o relație sinceră cu oamenii integrii; nu fii ahtiat după avuții, dăruieşte cu generozitate celor săraci, atât bani cât şi povețe; să nu permiți ca bogăția lumii să te îndrepte către decizii greşite şi astfel să aduci ruşine artei noastre, acestei ştiinte divinatorii.

Iubeşte omul cel bun, respectă-i pe acei oameni sinceri care învață din inimă această artă. Fii discret în analizele pe care le faci împotriva țării în care trăieşti. Să nu faci prognoze despre moartea prinților, deşi din experiență îți spun că “Reges Subjucent Legibus Stellarum” (şi regii se supun influențelor/legilor stelelor). Să te căsătoreşti cu alesul(a) inimii tale, fii fericit cu prietenii care ți-au fost dăruiți; evită conflictual sau certurile cu legea. În studiul şi practica ta fii “Totus In Illis” (fă tot ce îți stă în putință). Fii distins în practica ta, dar să nu fii extravagant, dorindu-ți și pretinzând că știi totul. Nu fii “Aliquid In Omnibus” (cel care pare că se pricepe la toate, dar în realitate nu ştie mai nimic). Fii devotat, tenace, perseverent, nu dezvălui secretele celorlalți şi îmi doresc de la tine ca niciodată să nu-l trădezi pe cel care te-a investit cu încrederea sa, fie el prieten sau duşman.

Să-i sfătuieşti pe toți să trăiască o viață corectă, fii întotdeauna un exemplu pozitiv, ține-te departe de tendințele modei şi iubeşte-ți patria. Să nu blamezi pe nimeni chiar dacă este duşmanul tău, nu te lăsa cuprins de disperare, chiar dacă eşti calomniat, “Conscientia Milles Testes” (conştiința curată echivalează cu mii de martori). Dumnezeu nu lasă nici o greşeală neplătită, nici o minciună nepedepsită.

Distribuie articolul și prietenilor tăi

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *