Simbolismul esoteric al Solstițiului de Iarnă

                                                                                                                           Prof. astrolog Bartha Zoltan

Muzică pentru meditația cu Solstițiul de Iarnă – 21 decembrie 2022 între orele 23:30 – 0:30

 

              Din punct de vedere astrologic Solstițiul de Iarna coincide cu intrarea Soarelui în Zodia Capricornului. Perioadele în care Soarele sau o planetă realizează tranziția între două semne zodiacale  se numește hiatus. Aceste intervale de timp de câteva ore sau zile crează în sfera de forță a acelei planete o tendință de echilibrare a energiile masculine (solare) si feminine (lunare).
În cazul Solstițiului de Iarnă, are loc trecerea Soarelui din Zodia Săgetătorului în Zodia Capricornului și astfel se realizează un transfer complex al energiilor specifice Semnului zodiacal al Săgetătorului (aspirația de a cunoaște, optimism, sinceritate, spirit de dreptate), către energiile specifice Semnului Zodiacal al Capricornului (perseverență, simți practic, constanță, fermitate, simț organizatoric, valorificarea eficientă a timpului). Simbolic exprimat, cunoașterea Săgetătorului este valorificată cu ușurință de Capricorn.
              Din punct de vedere astronomic, în aceast moment noaptea este cea mai lungă, iar ziua devine cea mai scurtă, și imediat după acest hiatus ziua începe să crească, iar noaptea să scadă.
Nu întâmplător, tocmai la câteva zile dupa acest hiatus a fost stabilit în mod convențional momentul nașterii lui isus, Crăciunul. În tradiția esoteric se spune că într-o perioadă de „maxim întuneric” – ce semnifică noaptea spirituală – oamenii au primit în urmă cu două mii de ani, cea mai strălucitoare lumină. Acesta ne revelează situația critică, globală a acelei perioade, ce necesita o transformare radicală (de redresare, echilibrare, transformare a subconștientului colectiv), iar în conformitate cu vibrațiile planetare, perioada Solstițiului de Iarnă a jucat rolul misterios de “fereastră spirituală” ce prevestea zorii unui nou ciclu în evolutia umanității.
              Perioada Solstițiului de Iarnă, simbolizează un moment de recunoaștere a ceea vrem cu adevărat de la viață. Impulsionarea spirituală de care putem beneficia, ne va ajuta să ne debarasăm de atașamentele trecutului, de prejudecățile și principiile greșite pentru ca astfel să înțelegem că fiecare etapă de transformare spiritual, relațională sau materială necesită un anumit efort din partea noastră. Intrarea Soarelui în Zodia Capricornului ne revelează posibilitatea de a ne organiza viața mult mai bine, de a ne stabili prioritățile cu mai multă ușurință și de a ne focaliza pe ceea ce este ESENȚIAL în procesul împlinirii menirii noastre spirituale. Este asemenea unei situații în care trăim la modul foarte conștient momentul prezent percepând provocările vieții cu detașare și cu o exemplară asumare.
Tradițiile autentice prezintă acest moment de hiatus solar ca fiind o mare oportunitate spirituală de a ne conștientiza și valorifica potențialitățile (talanții) cu care venim în această lume și astfel de a înțelege în mod corect principiul misterios al valorificării aspirațiilor noastre sufletești. În lumina acestor informații vom înțelege mult mai bine de ce pe „maestru îl face exercițiul (practica perseverentă și conștientă)”.
Perioada hiatusului solstițial, reprezintă o reală experiență de a înțelege conexiunea tainică cu ghidul nostru spiritual prin intermediul puterii exemplului său. Adeseori, pentru mulți aspiranți, exemplele pe care le oferă ghizii spirituali, sunt greu de înțeles și mai greu de urmat și de pus în practică. Din perspectiva acestui moment de hiatus, explicația este foarte simpla: ghidul spiritual poate fi urmat doar dacă ne urmăm vocea inimii, deoarece el se adresează în primul rând sufletului noastru prin împletirea celor două mari valori ale Semnelor Zodiacale învecinate: adevărul dumnezeiesc, principiile și legile universale simbolizate de Semnul zodiacala al Săgetătorului, respectiv devoțiunea plină de abnegație și asumarea exemplară ce aparțin arhetipului zodiacal al Capricornului.
              Solsitițiul de Iarnă ne îndrumă la introspecție, conștientizarea plenară a momentului prezent, centrare în inimă, oprirea fluctuațiilor mentalului inferior, renunțarea la tot ceea ce ne este inutil, simplitate și naturalețe, fiind prin excelență o șansă de a planta în inima noastră sămânță a aspirației profunde către Dumnezeu. Asta ne va revela miracolul și magia ghidării spirituale ce ne îndrumă spre a  constientiza pedeplin că întotdeauna un gram de practică valorează cât tone de teorie.

Distribuie articolul și prietenilor tăi

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *